Objavljeno dana 2 komentara

Na kojoj ruci se nosi brojanica ?

Iako se u poslednje vreme nosi često iz modnih razloga, brojanica je ipak više od običnog komada nakita. Molitva pomoću brojanice je jedan od najstarijih načina molitve, koji su naročito negovali pravoslavni monasi. Najčešće su crne boje i pletu se od ovčije vune. Sve su popularnije brojanice koje nisu pletene već se sastoje od nizova.

crvena brojanica pravoslavna narukvica

 

 

 

 

 

Odgovor na pitanje na kojoj ruci se nosi brojanica je jednostavan, najčešće na levoj ruci. To nije versko pitanje već je praktičnije dok se krstimo i izgovaramo molitvu da držimo brojanicu levom rukom. To znači da ukoliko želite, možete je nositi i na desnoj ruci. Moramo da vam napomenemo da je pogrešno nositi više brojanica na ruci.

srpska trobojka brojanica za muškarce u bojama srpske zastave

 

 

 

 

 

Molitve koje najčešće izgovaramo su „Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“. Pored molitvi koje se nalaze u molitveniku vernici svoje molitve mogu dopuniti ili zameniti kratkim molitvama koje se više puta sabrano i učestalo ponavljaju. Molitvu započinjemo tako što sabravši misli, uzmemo levom rukom kuglicu ili krstić brojanice držeći je lagano između palca i kažiprsta. Prekrstimo se desnom rukom i tiho počinjemo odbrojavajući svaku molitvu jednim čvorićem.

unikatne brojanice pravoslavne ortodox brojanice za žene ženske brojanice nakit

 

 

 

 

 

Pletene brojanice su najčešće a pored njih možete pronaći i one sa nizovima, kristalima i cirkonima. Ogrlice brojanice su takođe popularne i za njih važi sve već rečeno. Za koju god da se odlučite bitno je da ne zaboravite da nas brojanica upućuje da vodimo trezven i ozbiljan život u neprestalnom pokajanju.

srpska brojanica ogrlica za nošenje oko vrata muška brojanica srpska trobojka

 

2 komentara o “Na kojoj ruci se nosi brojanica ?

  1. Da li biste bili ljubazni satove sve koje imate da mi pokazete

    1. Trenutno dostupni satovi mogu se pogledati klikom na link:
      https://dobraroba.com/kat/muski-sat/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.